KirándulÁSZok

KirándulÁSZok

Római-fürdő, Bakonynána

2024. október 04. - Gottlieb Tímea

Rólunk tudni kell, hogy párommal imádjuk a Bakonyt. Már említettem a bemutatkozásban is, hogy számomra a természet ereje gyógyító hatással bír, sokszor megmagyarázhatatlan érzések kerítenek hatalmukba, ha sikerül kimozdulnunk és bejárjuk a Bakony egyes részeit. Néha jól esik kiszabadulni a mindennapi mókuskerékből, sőt, szerintem az embernek létszükséglet az, hogy itt-ott megtörje a napi monotonitást.

Valakinek a tengerpart, az óceán jelenti a kikapcsolódást, valakinek pedig a fák látványa, a madarak csicsergése, a gyönyörű színek, valamint a friss hegyi illat jelenti a megváltást. Valahogy mi is az utóbbi csoportba tartozunk.

Nagyon sok részét bejártuk már a Bakonynak, de még mindig akad felfedezni való, talán egy élet sem elég ahhoz, hogy az ember mindent tüzetesen körbejárjon és megcsodáljon. Sokszor elképzelem, hogy milyen jó lenne majd öregkoromra ide telepedni, leginkább Bakonybél foglal el különleges helyet a szívemben. Talán ez egy olyan hely, olyan erővel bír, ahol egy picit jobb emberré válhatunk, ahol kikapcsolhatjuk az agyunkat és magunk mögött hagyhatjuk az olykor zord valóságot.

A következő kirándulás, amit itt most bemutatok nektek, az nem más, mint a bakonynánai Római-fürdő. Nagyon látványos és igencsak közkedvelt kirándulóhely, könnyű, gyerekekkel is simán teljesíthető túrával érhető el. Bakonynána és Jásd között található, ahol a Gaja-patak egy szépséges vízesést követően hatalmas sziklafalak között folytatja útját. (Forrás: https://www.csodalatosbakony.hu/index.php?page_id=432&product_id=637)

1727361947777.jpg

Kiváló kikapcsolódást nyújthat a kirándulás, a fürdőtől alig pár méterre ki van alakítva pihenő- és tűzrakóhely is.

1727361947837.jpg

Mi, amikor útnak indultunk pont egy könnyed és rövid túrára vágytunk, több lehetőség is felmerült, de úgy gondolom, egyáltalán nem bántuk meg, hogy végül erre esett a választásunk. A Prém Malom Vendégház előtt pár méterrel található egy nagyobb parkoló, innen indult a túránk. A vendégháznál van is egy jelzőtábla, miszerint balra kell fordulnunk a fürdő felé. Azonban több helyről is megközelíthető.

  • Bakonynána felől az Országos Kéktúra útvonalán kell elindulni keleti irányban, majd a pihenőhelynél a patak parti gyalogúton tovább menni a szurdokig.
    Táv: kb. 2,5 km Szintemelkedés: kb. 35 m Szintereszkedés: kb. 55 m
  • Jásd felől az Országos Kéktúra útvonalán kell elindulni nyugati irányban, majd a Római-fürdő pihenőhelynél a patak parti gyalogúton kell tovább haladni keleti irányban a szurdokig.
    Táv: kb. 4 km Szintemelkedés: kb. 95 m Szintereszkedés: kb. 30 m
  • Tés felől a Piros Sáv jelzésen kell elindulni nyugati irányban, majd a Piros Kereszt felé letérni. A pihenőhelynél a patak parti gyalogúton tovább menni a szurdokig.
    Táv: kb. 4 km Szintemelkedés: kb. 40 m Szintereszkedés: kb. 200 m

(Forrás: https://www.csodalatosbakony.hu/index.php?page_id=432&product_id=637)

1727361947636.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kirandulaszok.blog.hu/api/trackback/id/tr718700768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása